Deze BLOG gaat over wasnoten, de afkomst van de wasnoot, en wat je met de wasnoten allemaal kan!  

Inmiddels worden er veel parfumvrije producten gemaakt in combinatie met wasnoten,
bijvoorbeeld van het merk Nuts of Nature.  
Parfumvrij-wassen-met-wasnoten-zeepnoten-GeenParfum.nlParfumvrij-wassen-met-wasnoten-zeepnoten-GeenParfum.nlParfumvrij-wassen-met-wasnoten-zeepnoten-GeenParfum.nl
WASNOTEN c.q. ZEEPNOTEN:
Wast goed Schoon, Beschermt het Milieu, uw kleding, uw huid, en óók nog eens uw wasmachine….
Herkomst Wasnoten c.q. Zeepnoten:
De wasnoot boom komt voornamelijk voor in het Himalaya gebied, op ongeveer 1000 meter hoogte, overwegend in Noord India en Nepal. De wasnoot (Sapindus Mukorossi) wordt al sinds eeuwen als dagelijks parfumvrije wasmiddel voor zijde, wol, katoenen kleding en diverse andere doeleinden gebruikt. De wasnoten boom wordt ongeveer 25 meter. In maart/april heeft de boom witte bloemen en in september/oktober worden de noten geplukt. De rijpe noten zijn goudkleurig en kleverig. Na de oogst worden de noten gedroogd en krijgen ze een roodbruine kleur en zijn ze minder kleverig. Daarna worden de noten gebroken en in katoenen zakken verpakt. De noot wordt verder weer hergebruikt voor her plantage in India en de schalen bevatten de waardevolle stof: “Saponine”, die een onovertroffen waskracht bezit.

De wasnoot bevat Saponinen; dit is de verzamelnaam voor een groep van plantaardige Glycosiden die in water een zeepachtige oplossingen vormen.

Zij werden vroeger als parfumvrije wasmiddelen gebruikt, vooral in fijne zepen en schuimbadpreparaten, maar zijn tegenwoordig grotendeels vervangen door synthetische producten. De Ritha boom (Sapindus Mukorossi) behoort met zijn grote bladeren (30-50 cm), tot de belangrijkste familie Sapindeae.

Deze wasnootbomen (ook wel: zeepnotenbomen), zijn één van de belangrijkste bomen van de tropische en subtropische gebieden van Azië. Deze boom bloeit in diepe kleiachtige kleigrond en het best op gebieden waar jaarlijks 150 tot 200 cm regen valt.
Ze worden ook wel genoemd: Doadni, doda en dodan in Indische dialecten.

De boomstam van Ritha is recht en cilindrisch, bijna 4 tot 5 m. in hoogte. De luifel die uit zijtakken en gebladerte bestaat, vormt een paraplu-achtige half ronde bovenkant, die ongeveer 5 meter in diameter meet. De boom kan een hoogte van 25 meter, en een omtrek van 3 meter tot 5 meter, in bijna 90 jaar van zijn bestaan bereiken. De levens-cyclus van een Wasnotenboom is dus zeer lang en er blijft na het oogsten geen uitgedroogde boom over. Integendeel, de boom is in staat om de bodem weer vruchtbaar te maken en kan een voortschrijdende woestijnvorming tegengaan. Daar bovenop voeren de Wasnotenbomen hun leven lang fotosynthese uit, daarmee kooldioxide omzettend in zuurstof. De schors van Ritha is glimmend grijs wanneer de boom nog vrij jong is, en donkergrijs wanneer de rijpheid nadert. De wasnootboom geeft zijn vruchten ná zijn 9de levensjaar. Het zaad van Ritha ontkiemt gemakkelijk: week het zaad 24 uur in lauw water, en zaai het dan uit (60 cm diep) in vermengen tuingrond van klei en koemest.

Gebruikte Wasnoten zijn 100% Biologisch afbreekbaar en kunnen uitstekend dienst doen op de composthoop. In het geheel genomen is er nauwelijks een product dat milieuvriendelijker is dan de Wasnoot. Het 100% Ecologische Wasmiddel, voor de wasmachine en diverse andere toepassingen. Probeer de wasnoot d.m.v. een proefzakje van eens uit, u zult versteld staan van het resultaat..

De “Sapindus Mukorossi” (afbeelding links) is de grootste wasnoot met de meeste waskracht, ten opzichte van de kleinere wasnoot “Sapindus Trifoliatus”.
Verschillende-soorten-Wasnoten-Sapindus-Mukorossi-en-Sapindus-Trifoliatus
Alle voordelen van de Wasnoot c.q. Zeepnoten:
 • 100 % plantaardig en biologisch afbreekbaar parfumvrij wasmiddel, voor zacht en schoon wassen, met een neutrale waslucht.
 • Zacht voor de kleuren, en bonte was, heldere witte was, en minder schade aan uw kleren. Donkere was blijft langer behouden doordat er geen witmakers in de wasnoten zitten.
 • Ook goed geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
 • Parfumvrij Wasmiddel met duidelijke afkomst, en zo’n 50% voordeliger.
 • Goedkoop én Milieuvriendelijk wassen, geen chemicaliën meer in uw wasgoed, in de wasmachine en riool.
 • Uw machine blijft langer schoon, en gaat langer mee.
 • Grondstof die steeds aan de boom groeit, en ondersteunt het ecosysteem van de Indiase dorpsbewoners.
 • De noten resten kunnen op de composthoop of in de groene container.
 • Zuinig in gebruik; een zak van 1 kilo wasnoot schalen, is goed ongeveer 100 waszakjes! Dat zijn 100 parfumvrije wasbeurten van 90°C, óf 200 parfumvrije wasbeurten van 60°C, óf zelfs 300 parfumvrije wasbeurten van 30-40°C
Natuurlijke-en-Parfumvrije-was-dankzij-de-wasnoten-zeepnoten
Een Natuurlijke én Parfumvrije schone was dankzij de wasnoten!
Alle nadelen van de Wasnoot c.q. Zeepnoten:  
 • Het nootje kan ná het wassen verkleuren op het wasgoed, belangrijk is daarom om direct na het wassen, het waszakje uit de wasmachine te halen om verkleuring te voorkomen, dit is vooral belangrijk voor de was met lichte kleuren.
 • Het is bewerkelijker dan een regulier wasmiddel.
Conclusie: meer voordelen dan nadelen 😉
Gebruik Wasnoten c.q. Zeepnoten:
Gebruik 4 hele of 8 halve wasnoten in een katoenen zakje (of sok) en leg deze in de wasmachine…voor witte- en bonte was, wol- en zijde.
U kunt 1 x wassen op 90°C,
U kunt 2 x wassen op 60°C,
U kunt 3 x wassen op 30-40°C.
proefzakje-wasnoten-zeepnoten-voor-parfumvrij-wassen-GeenParfum.nl    
Let op: Ná het wassen direct het zakje uit de wasmachine halen,
omdat het nootje “soms” kan afgeven qua bruine kleur op het wasgoed,
en met name de witte kleding moet je er wat voorzichtiger mee zijn.
Bij het gebruik van de wasnoot-schalen is een wasverzachter niet nodig, de was is neutraal van geur. Wanneer de wasnoot, ná 2-3 wasbeurten zijn doorweekt en donkerbruin zijn geworden, kunt u ze weggooien in de groene container (Bio-Bak).
 
Wasnoten bewaren:
De wasnoten kunt u het beste bewaren in een afgesloten blik/plastic bak,
Alleen voor uitwendig gebruikt, én buiten bereik van kinderen.
De wasnoot is een zuiver natuurproduct hierdoor bevatten ze geen sporen van witmakers, die bij chemisch wasmiddel gebruikt word als witmaker. Om een grauwsluier te voorkomen aan uw witte was kunt u naast de wasnoten, een natuurlijke witmaker, ontwikkeld op actieve zuurstof basis gebruiken. Zoals bijvoorbeeld het merk Sonett:
sonett-bleekcomplex-en-parfumvrije-vlekkenverwijderaar-450gram-www.geenparfum.nl-4007547103931 Prettiger voor de was en het natuurlijk waterleven!
De waardering van geenparfum.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 136 reviews.